Kuinka punaviinitahran saa pois?

Pese oikein

1. Lajittele pyykki

Lajittele pyykki värin, materiaalin, likaisuuden ja pesulämpötilan ja -ohjelman mukaisesti. Tyhjennä taskut ja sulje vetoketjut. Esikäsittele mahdolliset tahrat. Käännä vaatteet nurinpäin, erityisesti sellaiset, joissa on painokuvio tai kirjailua. Pese herkät materiaalit esim. alusvaatteet ja sukkahousut pesupussissa. Noudata vaatteissa olevaa pesuohjetta. Siinä on tarkempaa tietoa tekstiileille suositeltavista käsittelyistä.

2. Pese täysiä koneellisia

Pese mahdollisimman täysiä koneellisia. Näin säästät pesuainetta, sähköä ja vettä. Vältä kuitenkin ylikuormitusta. Jos pyykkiä on liikaa, pesuaine ei pääse liukenemaan kunnolla ja vaatteisiin saattaa jäädä pesuainejäämiä. Kone ei myöskään huuhtele silloin kunnolla. Pesuainejäämät ärsyttävät helposti etenkin herkkää ja allergista ihoa. Jos pyykkiä on vähän, käytä tarvittaessa koneen vajaatäyttöohjelmaa.

3. Käytä pesuohjeessa mainittua lämpötilaa

Pese tekstiilit valmistajan ohjeen mukaisessa lämpötilassa, jotta tekstiilit säilyttävät kuosinsa ja värinsä. Värilliset vaatteet saattavat päästää väriä, jos ne pestään suosituksesta poikkeavassa lämpötilassa. Lisäksi liian korkea pesulämpötila muuttaa vaatteita: villa huopuu, silkki kovettuu, akryyli venyy ja puuvilla kutistuu.

4. Annostele pesuaine likaisuuden ja veden kovuuden mukaisesti

Valitse pesuaine pestävän pyykin, värin ja materiaalin mukaisesti. Annostele ohjeen mukaisesti ja ota huomioon veden kovuus ja pyykin määrä. Näin saat parhaan pesutuloksen. Veden kovuus vaihtelee paikkakunnittain ja jonkin verran myös vuodenaikojen mukaan. Suomessa yleisin on pehmeä vesi, mutta voit tarkistaa veden kovuuden kotikuntasi vesilaitokselta.

5. Käytä huuhteluainetta

Huuhteluaineen käyttö vähentää pyykin sähköisyyttä ja tekee tekstiilit miellyttävän pehmeäksi. Huuhteluaine vähentää myös ihoärsytystä, joten sen käyttö on suositeltavaa erityisesti herkkäihoisille. Lisää huuhteluaine ohjeen mukaisesti pesukoneen huuhteluainelokeroon. Muistathan, ettei huuhteluaine kuitenkaan sovellu ns. hengittävää materiaalia oleville tekstiileille (esim. Gore-tex).

6. Tyhjennä ja kuivaa kone heti pyykinpesun jälkeen

Kun pesuohjelma loppuu, ripusta vaatteet heti kuivumaan. Jos vaatteet ovat pitkän aikaa koneessa, niihin tulee helposti tunkkainen haju. Kuivaa luukun kumitiivisteet. Kuivaa annostelulokero ja jätä sekin hieman raolleen, jotta se kuivahtaa. Jos laitat pesujauheen seuraavalla kerralla märkään annostelulokeroon, siitä saattaa jäädä jäämiä lokeroon pesun jälkeen. Jätä koneen luukku avoimeksi, jotta kone kuivuu sisältä.

7. Puhdista pesukone säännöllisesti

Puhdista pesukoneen nukkasihti, pesu- ja huuhteluainelokerot sekä tiivisteet säännöllisesti. Pyöritä pesukone pari kertaa vuodessa tyhjillään. Annostele 100 g apteekista saatavaa sitruunahappoa pesuainelokeroon ja valitse 90 °C valkopesuohjelma.

Katso lisää vinkkejä luontoa säästävään pyykinpesuun: www.cleanright.eu