Pesuohjeet


Pesuopas sisältää tietoa ja käytännön vinkkejä pyykinpesuun ja tekstiilien hoitoon. Näiltä sivuilta löydät ohjeet pyykin lajitteluun, pesuaineen annosteluun ja tekstiilien hoitoon. Ohjeet pesumerkinnöistä löytyvät kohdasta Pesumerkit ja tahranpoisto-ohjeet löytyvät jokaisen sivun yläkulmassa olevasta tahranpoisto-oppaasta. Mini Risk on mukana pesuaineteollisuuden "Pese oikein" -ohjelmassa.

Tulosta Pese oikein -pikaopas itsellesi

Mini Risk pyykinpesussa


Mini Risk soveltuu pyykinpesuun aina käsinpesusta 95 °C valkopesuun. Esipesua ei tarvita eikä liottamista suositella. Pyykinpesun allergiaohjelma sisältää ylimääräiset huuhtelut.
Jos käytät pesujauhetta käsinpesuun, liuota pesujauhe huolellisesti pesuveteen, ennen kuin laitat tekstiilit siihen. Näin estät kuituja vahingoittumasta. Käsinpesuun suosittelemme kuitenkin nestemäistä pesuainetta, joka liukenee pesuveteen helposti. Vältä pitkäaikaista kosketusta pesuliuoksen kanssa. Pese ja kuivaa kädet huolellisesti pesun jälkeen.

Pese oikein


1. Lajittele pyykki

- lajittele värin, materiaalin, likaisuuden ja pesulämpötilan mukaisesti
- käännä nurinpäin vaatteet, joissa on värillisiä kuvioita
- tyhjennä taskut
- sulje vetoketjut
- pese herkät materiaalit pesupussissa
- esikäsittele tahrat

Lajittele pyykki tekstiilien värin (valkoinen, vaalea, värillinen), materiaalien, likaisuuden ja pesulämpötilan mukaan. Noudata vaatteissa olevaa pesuohjetta. Siinä on tarkempaa tietoa tekstiileille suositeltavista käsittelyistä. Pese värjäävät vaatteet erikseen, jotta ne eivät värjäisi muuta pyykkiä. Myös uudet voimakkaanväriset tekstiilit on syytä pestä erikseen.

Käännä värilliset vaatteet nurinpäin ennen pesua. Tarkista, että pestävien vaatteiden taskut ovat tyhjät ja vetoketjut kiinni. Jotta sukat ja sukkahousut kestäisivät pidempään, ne kannattaa pestä pesupusseissa. Myös kaarituelliset rintaliivit pestään pesupusseissa.

Mikäli vaatteissasi on vaikeita tahroja, esikäsittele tahrat tahratyypin mukaisesti. Ohjeet tahranpoistoon löydät Mini Risk -tahranpoisto-oppaasta, sivun yläkulmasta.

2. Pese täysiä koneellisia

- vältä vajaatäyttöä
- älä ylikuormita konetta
- käytä tarvittaessa vajaatäyttöohjelmaa

Pese mahdollisimman täysiä koneellisia, näin säästät pesuainetta, sähköä ja vettä. Vältä kuitenkin koneen ylikuormitusta, sillä pesuteho heikkenee, jos pesukone on ahdettu liian täyteen. Jos koneessa on liikaa pyykkiä, pesuaine ei pääse liukenemaan kunnolla ja vaatteisiin saattaa jäädä pesuainejäämiä. Nämä jäämät ärsyttävät etenkin herkkää ja allergista ihoa. Jos koneessasi on ohjelma koneen vajaatäyttöä varten, käytä sitä tarvittaessa.

3. Annostele pesuaine likaisuuden ja veden kovuuden mukaisesti

- valitse oikeanlaista pesuainetta
- annostele pesuaine annosteluohjeen mukaisesti
- huomioi annostelussa veden kovuus ja pyykin määrä

Valitse pesuaine pyykin värin ja materiaalin mukaisesti. Valkopyykille suosittelemme Mini Risk -valkopyykkijauhetta ja värillisille tekstiileille Mini Risk Coloria tai nestemäistä hieno- ja kirjopesuainetta. Hieno- ja kirjopesuainetta suosittelemme myös herkkien tekstiilien, kuten villan ja silkin pesuun.

Annostele pyykinpesuaine annosteluohjeen mukaisesti. Vältä yli- ja aliannostelua. Liian pienellä pesuainemäärällä pyykki saattaa jäädä likaiseksi. Toisaalta liika pesuaine ei tee pyykistä puhtaampaa, vaan saattaa jäädä vaatteisiin. Pesuaineen määrä riippuu pyykin määrästä, likaisuudesta ja veden kovuudesta.

Veden kovuuden voit kysyä kotikuntasi vesilaitokselta, oheisessa linkissä muutamia esimerkkejä. Veden kovuus ilmoitetaan saksalaisena kovuusyksikkönä dh.

1 dh = 10 milligrammaa kalsiumoksidia litrassa vettä
(10 mg CaO/l H 2O)

Pehmeä vesi 0-6 dh (yleisin Suomessa)

Keskikova vesi 7-13 dh

Kova vesi 14-20 dh

Veden kovuuksia eri kaupungeissa:
4. Käytä huuhteluainetta
- huuhteluaine tekee pyykistä pehmeää, helposti siliävää ja sähkötöntä
- annostele ohjeen mukaisesti.

Huuhteluaineen käyttö vähentää pyykin sähköisyyttä ja tekee pyykin miellyttävän pehmeäksi. Tämä vähentää tekstiilien ihoärsytystä. Lisää huuhteluaine ohjeen mukaisesti pesukoneen pesuainelokerikkoon. Jotta pyykistä tulisi pehmeää, voit hieman lisätä huuhteluaineen annostusta puuvilla- ja froteetekstiileihin. Huuhteluaine ei kuitenkaan sovellu ns. hengittävää materiaalia oleville tekstiileille (esim. Gore-tex). Herkän ihon huuhteluaineeksi suosittelemme Mini Risk -huuhteluaineita.

5. Käytä alinta suositeltua lämpötilaa


- tarkista lämpötila pesulapusta
- noudata lämpötilaohjeita

Pese tekstiilit valmistajan ohjeen mukaisessa lämpötilassa, jotta tekstiilit säilyttävät kuosinsa ja värinsä. Numerot pesuvadin kuvassa pesuohjeessa kertovat suositellun pesulämpötilan. Värilliset vaatteet saattavat päästää väriä, jos ne pestään suosituksesta poikkeavassa lämpötilassa. Lisäksi liian korkea pesulämpötila muuttaa vaatteita: villa huopuu, silkki kovettuu, akryyli venyy ja puuvilla kutistuu.

6. Tyhjennä kone pyykinpesun jälkeen

- ripusta pyykit kuivumaan
- jätä koneen luukku auki

Kun pesuohjelma loppuu, ripusta vaatteet kuivumaan. Jos vaatteet ovat pitkän aikaa koneessa, niihin tulee helposti tunkkainen haju. Kun pesukone on tyhjä, jätä koneen luukku avoimeksi, jotta kone kuivuu sisältä. Myös annostelulokeron voi jättää hieman raolleen, jotta se kuivahtaa. Mikäli pesujauhe laitetaan märkään annostelulokeroon, siitä saattaa jäädä jäämiä lokeroon.
"Pese oikein" -ohjelma

"Pese oikein" -ohjelman tavoitteena on vähentää kotitalouksien pyykinpesuaineiden aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Lisätietoja ohjelmasta löytyy internetistä www.washright.com.
Tekstiilien hoito


Tekstiilien hoito liittyy olennaisesti pyykin pesuun. Tekstiilien oikea hoito lisää tuotteiden käyttöikää ja auttaa säilyttämään tekstiilit hyvännäköisinä. Oheiset tekstiilien hoito-ohjeet ovat suuntaa antavia, noudata kuitenkin tekstiilin pesuohjeita.

Tekstiilit jaetaan kahteen pääryhmään: luonnonkuituihin ja keinokuituihin. Luonnonkuiduista yleisimpiä ovat puuvilla, villa, silkki ja pellava. Keinokuituja ovat esimerkiksi viskoosi, modaali, akryyli ja polyamidi.

Luonnonkuidut:


Puuvilla on kestävä luonnonkuitu. Se on helppo pestä ja se sietää kovaakin käsittelyä. Puuvillan pesuun sopiva lämpötila on 60 °C. Puuvillan valkaisuun voidaan käyttää klooripitoisia aineita. Rypistynyt puuvilla kestää kuumalla raudalla silittämisen.

Villa on joustava kuitu, joka vaatii hellävaraisen pesun. Pesuaineen tulee olla mietoa. Pesulämpötilaksi suositellaan korkeintaan 40 °C. Käsinpesun ohella villavaatteen voi pestä pesukoneessa erityisellä villapesuohjelmalla, jos villa on konepesun kestävää laatua. Täytä villaa pestessä kone korkeintaan puolilleen. Kuivata villavaate vaakatasossa. Rypistyneet villavaatteet saa oikenemaan, kun ne ripustaa esimerkiksi kosteaan kylpyhuoneeseen. Villavaatteiden pesuun suosittelemme Mini Risk -hieno- ja kirjopesuainetta.

Silkki on arka materiaali ja sen pesulämpötilaksi soveltuu enintään 40 °C. Pesuaineen tulee olla mietoa. Kuivata silkkivaatteet ripustettuna ilman linkousta. Usein silkille kuitenkin suositellaan kemiallista pesua, jotta kangas säilyisi hyvänä. Silkille ei saa käyttää klooripitoista valkaisuainetta. Säilytä silkkivaatteet valolta suojassa. Silkin pesuun suosittelemme Mini Risk -hieno- ja kirjopesuainetta.

Pellava rypistyy helposti ja saattaa kutistua pesussa. Tämän takia pesulämpötila saa olla korkeintaan 60 °C, osa pellavakankaista kestää vain kemiallista pesua.

Keinokuidut:

Akryyli on hyvin herkkä kuitu, eikä se kestä yli 40 °C:n pesulämpötiloja. Keinokuituvaatteita pestäessä pesukone kannattaa täyttää vain puolilleen, jotta vaatteilla olisi riittävästi tilaa pesun aikana. Sähköisyyden vähentämiseksi akryylivaatteiden pesussa kannattaa käyttää huuhteluainetta.

Nailon
on polyamidikuitu, joka voidaan yleensä pestä pesukoneessa. Vaatteen sähköisyyttä voidaan vähentää käyttämällä huuhteluainetta.

Modaali on viskoosista jalostettu kuitulaatu, joka puuvillan tavoin sietää kovempaa käsittelyä sekä pesulämpötilan 60 °C.

Viskoosi on keinokuitu, jonka pesulämpötilaksi viskoosilaadusta riippuen suositellaan enintään 40 °C. Pesuohjelmaksi pesukoneessa kannattaa valita hienopesuohjelma. Kuivata viskoosivaate vaakatasossa, ettei se veny.

Huom! Usein tekstiili on sekoitus luonnonkuituja- ja keinokuituja, jolloin pesussa kannattaa olla tarkkana. Tarkemmat pesuohjeet löydät vaatteen pesuohjeesta. Pesuohjeen pesumerkit (linkki pesumerkkeihin) kertovat, millaista käsittelyä kyseinen tekstiili kestää.