Lajitteletko pyykit oikein?

Tekstiilien hoito

Tekstiilien hoito liittyy olennaisesti pyykin pesuun. Tekstiilien oikea hoito lisää tuotteiden käyttöikää ja auttaa säilyttämään tekstiilit hyvännäköisinä. Oheiset tekstiilien hoito-ohjeet ovat suuntaa antavia, noudata kuitenkin tekstiilin pesuohjeita. 

Tekstiilit jaetaan kahteen pääryhmään: luonnonkuituihin ja keinokuituihin. Luonnonkuiduista yleisimpiä ovat puuvilla, villa, silkki ja pellava. Keinokuituja ovat esimerkiksi viskoosi, modaali, akryyli ja polyamidi. 
 

Luonnonkuidut

Puuvilla on kestävä luonnonkuitu. Se on helppo pestä ja se sietää kovaakin käsittelyä. Puuvillan pesuun sopiva lämpötila on 60 °C. Puuvillan valkaisuun voidaan käyttää klooripitoisia aineita. Rypistynyt puuvilla kestää kuumalla raudalla silittämisen.
 
Villa on joustava kuitu, joka vaatii hellävaraisen pesun. Pesuaineen tulee olla mietoa. Pesulämpötilaksi suositellaan korkeintaan 40 °C. Käsinpesun ohella villavaatteen voi pestä pesukoneessa erityisellä villapesuohjelmalla, jos villa on konepesun kestävää laatua. Täytä villaa pestessä kone korkeintaan puolilleen. Kuivata villavaate vaakatasossa. Rypistyneet villavaatteet saa oikenemaan, kun ne ripustaa esimerkiksi kosteaan kylpyhuoneeseen.
 
Silkki on arka materiaali ja sen pesulämpötilaksi soveltuu enintään 40 °C. Pesuaineen tulee olla mietoa ja se ei saa sisältää entsyymejä. Kuivata silkkivaatteet ripustettuna ilman linkousta. Usein silkille kuitenkin suositellaan kemiallista pesua, jotta kangas säilyisi hyvänä. Silkille ei saa käyttää klooripitoista valkaisuainetta. Säilytä silkkivaatteet valolta suojassa.
 
Pellava rypistyy helposti ja saattaa kutistua pesussa. Tämän takia pesulämpötila saa olla korkeintaan 60 °C, osa pellavakankaista kestää vain kemiallista pesua.
 
 

Keinokuidut

Akryyli on hyvin herkkä kuitu, eikä se kestä yli 40 °C:n pesulämpötiloja. Keinokuituvaatteita pestäessä pesukone kannattaa täyttää vain puolilleen, jotta vaatteilla olisi riittävästi tilaa pesun aikana. Sähköisyyden vähentämiseksi akryylivaatteiden pesussa kannattaa käyttää huuhteluainetta. 

Nailon on polyamidikuitu, joka voidaan yleensä pestä pesukoneessa. Vaatteen sähköisyyttä voidaan vähentää käyttämällä huuhteluainetta. 

Modaali on viskoosista jalostettu kuitulaatu, joka puuvillan tavoin sietää kovempaa käsittelyä sekä pesulämpötilan 60 °C. 

Viskoosi on keinokuitu, jonka pesulämpötilaksi viskoosilaadusta riippuen suositellaan enintään 40 °C. Pesuohjelmaksi pesukoneessa kannattaa valita hienopesuohjelma. Kuivata viskoosivaate vaakatasossa, ettei se veny. 

Huom! Usein tekstiili on sekoitus luonnonkuituja ja keinokuituja, jolloin pesussa kannattaa olla tarkkana. Tarkemmat pesuohjeet löydät vaatteen pesuohjeesta. Pesuohjeen pesumerkit kertovat, millaista käsittelyä kyseinen tekstiili kestää.